11/12/2016 - Brev fra Japan

Kære Judo Danmark, en lille hilsen fra Japan

Trænings ophold i Japan - Af Oliver Nelmark og Mathias Ferré.

Vi rejste fra Danmark den 9. November og efter flyveturen på cirka 10 timer, landede vi i "Solens ophav" også kendt som Japan.
Formålet med turen var at træne en masse judo med en masse dygtige japanere og deriblandt verdensmestrer, OL vindere og medalje tager ved OL og VM.

Det første stykke tid brugte vi i Tokyo, her boede vi og trænede på Kodokans som er hovedkvarteret for hele verdens judo. Kodokan bygningen er en 8 etagers bygning som huser alt lige fra kontoer, museum, 4 store trænings sale, publikumspladser og et hav af værelser til overnattende gæster.

Ved ankomst til Kodokan, så vi allerede frem til at træne, men måtte desværre gå skuffet tilbage til vores værelse. Træningen var aflyst da der var forberedelse til Kodokan cup, hvilket er den største turnering i Japan efter all Japan. All Japan er den aller største turnering - man siger at kan man vinde denne turnering kan man tage medalje ved VM.

Trods en aflyst træning, var vi stadig sultne på den japanske kultur og afsted gik det i jagten på aftensmad. Hvis vi skal beskrive Japan i ét ord må det være: ris og atter ris. Vi har spist ris i lange baner, hver evig eneste dag og nærmest hvert måltid bestod af noget med ris.

Onsdags træning på Kodokan.
Om onsdagen mødes ca. 150-200 judokæmpere fra universiteter som både ligger i og uden for Tokyo til træning på Kodokan. Så her er rigeligt at vælge imellem. Træningen om onsdagen minder delvis om den vi kender der hjemme. Opvarmningen består af løb i 5 minutter efterfulgt af 10 minutters uchi-komi herefter var vi klar til 18 x 5 min randori.

Udover træningerne på Kodokan, har vi to gange været på et universitet, som ligger i byen Saitama godt og vel 1,5 time væk med det offentlige. Vi blev inviteret med til træning efter at have mødt deres hold under Kodokan cup som vi var inde og se. En lille, hyggelig og iskold dojo med både drenge og piger på måtten, hvilket er usædvanligt her i Japan. Vi blev taget godt i mod og blev sidenhen inviteret ud af træneren på stedet Mr. Nose-sensei med 8. Dan og en 3 plads ved OL i bagagen.

Niveauet på Kodokan og Saitama universitet var til at følge med til. Der trænes hårdt og meget, men i dette omfang kan vi godt følge med derhjemme. Tiden inden judotræning om aften blev brugt på styrketræning om formiddagen og at opleve området omkring Kodokan, hvor der ligger flere kampsports butikker og her i blandt en 6 etagers bygning med kun mizuno produkter til forskellige sportsgrene.

Efter 10 solrige dage med 17-23 grader og utrolige få grå dage, skulle vi nu videre til næste trænings sted. Vi brugte cirka 2 timer fra Tokyo for at komme til Isehara, som er en lille by i regionen Kanagawa. Her ligger et "berømt" universitet inden for judo-verdenen nemlig "Tokai." Universitet havde 4 deltagere med til OL i judo, hvoraf det var 3 drenge og 1 pige. Det blev ligeledes også medalje til samtlige drenge hvor af 1 var af guld og 2 af bronze. Her på stedet skulle vi altså træne de næste 10 dage. Desuden var alle vindere ved Kodokan Cuppen i mændenes række fra Tokai uni med undtagelse af en vægtklasse.

Træningen her var opdelt i fysisk morgen træning og judo kl. 17 om aftenen. Vi er vant til hjemmefra at træningen har et fast slut tidspunkt. Det er ikke tilfældet her - vi oplevede træningerne varierede med op mod en time uafhængig af hinanden og ingen af træningerne varede under 2 timer hvor imod den længste vi havde var 3,5 time lang. Når træningen var overstået blev man på måtten efter eget behov og lavede sin egen teknik. Opvarmningen foregik under kyndig vejledning af en fysioterapeut med forskellige øvelser, derefter hilste vi og forsatte med 10 minutters uchi-komi.
Inden randorien startede skulle deltagerne ved GS Tokyo lave nage-komi i 5 minutter. Imens de kastede deres nøje udvalgte uke, fik vi andre udleveret bælter som indikere at vi skal stå i midten til 8x6 min randori, da de var overstået fik japanerne også bælter til endnu en omgang med 8x6 minutter. Sparring for os begge var der rigeligt af, der var omkring 150 kæmpere på måtten. Efter 16 omgange randori skulle man tro, at det var det. Men nu hvor vi er i gang så tager vi også 16 omgange med ’’offence/defence’’ ne-wsa 16x1 min. Inden træningen slutter skule der laves lidt nage-komi og derefter udtrækning. 

Niveauet her på Tokai var meget højere end de tideligere steder og det her var hårdt for os. Lange træninger, rigtig god modstand med sparringspartnere som var bedre end os selv og det et det man lære mest af.
- Vi finder ikke ligende træninger derhjemme.

En super og udbyttes rig tur, hvor vi har oplevet en masse judo og spist en masse ris. Vi glæder os allerede til næste gang vi skal besøge Japan. Der er altså noget ved at tage herover og da man udvikler hurtigt på ens judo når man har sparring som presser en til det yderste.

Sidst på turen skal vi ind og se Tokyo grand slam hvor vores klub kammerat Tommy Macias skal kæmpe og ligeledes Emilie Sook (Brønshøj.) Derudover skal vi den sidste weekend shoppe lidt og selvfølgelig skal vi spise noget mere ris.

Desværre var ingen af os klar selv klar eller i form til at være med, men vi ser frem til flere rejser som denne med træningslejr og turneringer.

Log ind